VajinismusVAJİNİSMUSErtelemeyin, ÖzgürleşinBAŞARI ÖYKÜLERİMENÜ

Vajinismus Hakkında Yanlış Bilinenler?

Vajinismus Hakkında Yanlış Bilinenler?

Vajinismus kelimesini daha önceden duymuş muydunuz?

Vajinismus hakkında pek çok yanlış bilinen bilgiler mevcut. Bu bilgilerin pek çoğu da maalesef internette sörf yapan çare arayanların sürekli karşılarında. Peki, vajinismus kelimesini daha önce hiç duymuş muydunuz? “Neden ilişkiye giremiyorum, nasıl bir problemim var benim?” diye sorunun ne olduğunu çözmeye çalışırken “vajinismus” terimiyle karşılaşana kadar böyle bir hastalık olduğundan haberiniz var mıydı?

Ülkemizde her 10 kadından 1’inde görülen yani muhtemelen etrafınızdaki pek çok kadında var olan bu hastalığı sizce neden daha önce hiç duymamıştınız?

Yaşadığımız toplumda cinsellikle ilgili konuşmak büyük bir tabu ve bu durum da çiftlerin yaşadıkları problemleri kimseyle paylaşamamasına sebep oluyor. Kimi zaman kendimize bile yaşadığımız problemleri itiraf etmekte zorlanırken, cinsel hayatı bir başkasıyla konuşmak gerçekten zor gelebiliyor.

Bu durum sadece tanı almayı geciktirmiyor, aynı zamanda çiftlerin aylar ya da yıllar boyunca vajinismus sorunuyla mücadele etmeye çalışıp yıpranmalarına da sebep olabiliyor. Kimi zaman da vajinismusla ilgili zihinlerde yer eden yanlış bilgiler çiftlerin tedaviden kaçınmalarına veya tedaviyi ertelemelerine neden olabiliyor.

O zaman gelin vajinismus hakkındaki doğru zannettiğimiz yanlışlar neymiş görelim, o yanlışları doğrularıyla değiştirelim.

Vajinismus Hakkında Yanlış Bilinenler

Vajinismus kesin tedavisi olmayan bir hastalıktır. Yanlış.

Vajinismus doğru yöntemler uygulandığında %100 tedavisi olan bir hastalıktır. Vajinismus tedavisinde pek çok farklı yaklaşım olsa da en sık tercih edilen tedavi yöntemi bilişsel davranışsal terapilerdir (BDT).

Vajinismus tedavisinde kızlık zarının ameliyatla alınması tedavi için yeterlidir. Yanlış.

Vajinismus hastalığında ilişkiye girmeye engel olan şey vajinanın giriş kısmında yer alan kızlık zarı (hymen) değil, vajinayı çepeçevre saran kasların istemsiz kasılmasıdır. Halk arasında kızlık zarı olarak adlandırılan hymen ortasında açıklık bulunan, esnek ve çoğu zaman penisin vajinaya girmesine izin verecek yapıdadır. Yapısal kızlık zarı anomalileri nadir görülmektedir ve ancak bu durumlarda kızlık zarının cerrahi olarak alınması gerekmektedir.

Sakinleştirici ilaç alıp veya anestezi altında bir sefer ilişkiye girersek, vajinismus problemini çözmüş oluruz. Yanlış!

Kesinlikle en yanlış inanışlardan bir tanesi “Bir defa ilişkiye girersek, sorun çözülür, hep ilişkiye girebiliriz.” düşüncesidir. Vajinismusa sebep olan; vajinanın girişinde bulunan ve ilk ilişkide açılacak olan bir kapak değildir!

Siz anestezi altında veya ilaç etkisi altında bir sefer ilişkiye girseniz bile, bir sonraki ilişki denemenizde yine vajinal kaslarınızın istemsizce kasılıp penisin vajinaya girmesine engel olduğunu göreceksiniz. Her ilişkiye girmek istediğinizde sakinleştirici ilaç almak ise size ciddi sağlık problemleri yaratabilecek bir durumdur. Vajinismusun tek kalıcı tedavisi vajina kaslarını yönetmeyi öğrenmektir.

Vajinismus olma sebebimi bulamazsak tedavi başarıya ulaşmaz. Yanlış.

Vajinismusun altında yatan pek çok sebep olabilir. Henüz 3-4 yaşlarında cinsel kimlik gelişimimizin başladığı zamanlarda genital bölgesine dokunmak isteyen bir çocuğa sürekli kızarak “dokunma, elleme” denmesi, tuvalet eğitimi esnasında “çişini kaçırırsan yakarım poponu” diye tehdit edilmesi veya ilk geceye dair anlatılan korku dolu hikayeler… Bunların hepsi aynı anda vajinismusun temelini oluşturabilmektedir. Bilinçaltımıza atılan tohumlar büyüdükçe zehirli bir sarmaşık gibi sarmakta, ilk ilişki deneyiminde vajinismus olarak ortaya çıkmaktadır.

Vajinismus tedavisinde asıl olan istemsiz vajinal kas kasılmasını kontrol etmeyi öğrenebilmektir. Vajinal kaslarını kontrol edebilmeyi öğrenmiş bir kadın vajinismusu yenmiş demektir. Sadece bilinçaltındaki korkuları yenmeye yönelik tedavi yöntemleri, istemsiz vajinal kasılmaları kontrolde tek başına yeterince başarılı olmamaktadır.

Parmak egzersizleri vajinismus tedavisinde şarttır. Yanlış.

Parmak egzersizleri sık kullanılan davranışsal terapi yöntemlerinden birisidir. Parmak egzersizleri ile kişinin kademeli olarak vajina kaslarının kontrolünü sağlaması hedeflenir. Ancak parmak egzersizi denemek pek çok hasta için büyük korku ve endişe uyandırmaktadır. Hem parmağın kemikli ve tırnaklı yapısı, hem de kişinin kendi parmağını kendi vajinasına sokma düşüncesi egzersizden kaçınmaya neden olmaktadır.

Parmak egzersizleri, en fazla karşımıza çıkan vajinismus tedavisini bırakma sebebidir. Vajinismus tedavisinde davranışsal terapiler çok önemli olmakla birlikte artık parmak egzersizi dışında çok daha kolay ve modern tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Doğru yöntemlerle uygulandığında tüm hastaların rahatlıkla uygulayabileceği bu yöntemlerle birlikte vajinismus tedavisi daha kolay ve uygulanabilir hale gelmiştir.

Vajinismus tedavisi esnasında ağrı ve acı çekmek kaçınılmazdır. Yanlış.

Vajinismus tedavisi esnasında “ağrı ve acı yoktur”. Egzersizler esnasında ağrı ve acı çekmeye dair duyulan kaygı, en büyük tedaviyi erteleme sebeplerinden biridir. Ancak unutulmamalıdır ki ilişkinin doğasında da ağrı ve acı bulunmamaktadır. Penisin vajinaya girişinde acı olacağına dair inanç, tamamen duyduğumuz dinlediğimiz hikâyelerle zihnimizde yer etmiştir. Vajinismus tedavisinin de hiçbir aşamasında ağrı veya acı duyabileceğiniz bir uygulama bulunmamaktadır.

Vajinismus tedavi bitip ilişkiye girmeyi başardıktan sonra tekrar vajinismus yaşayabilirim. Yanlış.

Vajinismus tedavisinde size pelvik taban kaslarınızı nasıl kontrol edeceğiniz öğretilir. Aynı yüzmeyi, araba kullanmayı veya bisiklete binmeyi öğrendiğiniz gibi! Bu saydıklarımı bir kez öğrendikten sonra tekrar unutmanız mümkün olmadığı gibi, vajinismus tedavisinden sonra da vajinal kaslarınızı nasıl kontrol edeceğinizi unutmanız mümkün değildir.

Vajinismus tedavisi kalıcı bir tedavidir!

Vajinismus tedavisi olan bir kadın normal (vajinal yolla) doğum yapamaz. Normal doğum yaparsa vajinismusu tekrarlayabilir.

Yanlış. Vajinismus tedavisini tamamlamış bir kişi rahatlıkla normal (vajinal) doğum yapabilir. Ancak hastanın terapi esnasında normal doğuma yönelik kaygıları yeterince çalışılmamışsa veya kişi normal doğumdan çok korkuyorsa çok da zorlamamak doğru olacaktır. Normal doğum yapmak isteyen bir eski vajinismus hastasını ise bu konuda teşvik etmenin hiçbir sakıncası bulunmamaktadır.

Gördüğünüz gibi zihinlerimizde yer etmiş olan “vajinismus hakkında doğru bildiğimiz yanlışlar” o kadar fazla ki! Vajinismus tedavisi öncesi muatlaka zihnimizdeki yanlış bilgileri temizlememiz ise şart.

Bu konuda en doğrusu bilgiyi doğru kaynaktan alabilmek ve vajinismus olduğunuzu düşünüyorsanız da vakit kaybetmeden bu konuda çalışan hekim ve psikoloğunuzdan yardım istemek. Ertelemek, çoğu zaman problemi daha da derinleştirmekten başka bir işe yaramamaktadır.

Soru Sor
HASTA ÖYKÜLERİ
HASTA ÖYKÜLERİ
İLETİŞİM ve RANDEVU
Merkezimiz HakkındaVajinismusErtelemeyin, Özgürleşin
0530 763 34 00