VajinismusVAJİNİSMUSErtelemeyin, ÖzgürleşinBAŞARI ÖYKÜLERİMENÜ

Vajinismus Hastaları ve Psikolojik Sorunlar

Vajinismus Hastaları ve Psikolojik Sorunlar

Vajinismus, erteledikçe ve çözüme ulaşmadıkça büyüyebilen, zamanla kişinin hayatının tüm alanlarını etkisi altına alabilen bir problemdir. Vajinismusu yaşayanlarda bu problem psikolojik olarak sürekli zihni kurcalamakta, rahatsız etmektedir. Vajinismus hastalarında geçmişten gelen veya daha sonradan ortaya çıkan bazı psikolojik sorunlar sıkça izlenebilmektedir.

Vajinismus hastalarının çoğu kendilerini eksik ve değersiz hissetmekte, tam bir kadın olarak görememektedirler. Öz güven azalması, konsantrasyon kayıpları, sosyal ortamlardan uzaklaşma, sürekli mutsuzluk veya depresyon vajinismus hastalarında sık karşılaşılan psikolojik sorunlar arasındadır.

Vajinismus çözülmediği müddetçe birtakım psikolojik problemleri de beraberinde getirebilir. Vajinismus hastalarının içinde bulunduğu bu olumsuz duygusal durumlar zaman içinde psikolojisini büyük ölçüde etkilemekte ve bazı psikolojik problemlerin gelişmesine yol açmaktadır. Bazen de bu psikolojik problemler daha öncesinde de vardır.

Vajinismus hastalarında en sık karşılaşılan psikolojik sorunlar:

  • Obsesif-kompulsif bozukluk (OCB),
  • Hipokondriazis (hastalık hastalığı),
  • Madde bağımlılıkları,
  • Anksiyete (içsel bunaltı),
  • Depresyon,
  • Panik atak,
  • Migren sayılmaktadır.

Bazen vajinismus hastalarında geçmişten gelen bazı psikolojik sorunlar da olabilir.

Vajinismus Hastalarında Görülen Psikolojik Sorunlar

1) Depresyon

Vajinismusa eşlik eden psikolojik problemler içinde en sık karşılaştığımız depresyondur. Kişinin zaten bir türlü içinden çıkmadığı vajinismus sorununa bir de depresyon eklenince hayatı daha içinden çıkılmaz ve zor bir hale gelmektedir.

Problemi yüzünden sürekli kendini suçlayan vajinismus hastası, zamanla kendisini değersiz ve eksik hissetmektedir. Sürekli üzgün ve mutsuzluğu sonucunda depresyon sık olarak karşılaşılan bir durumdur. Nadiren de olsa intihar eğilimleri oluşabilir.

2) Hipokondriazis (Hastalık hastalığı)

Halk arasında daha çok ‘hastalık hastalığı’ olarak tabir edilen bu durumda kişinin gerçekte hiçbir fiziksel rahatsızlığı olmadığı halde, sürekli hasta olduğuna inanması ve fiziksel birtakım rahatsızlıklardan yakınması durumudur.

Vajinismus yüzünden kendini eksik hisseden hasta, başka tür sağlık problemlerin de kendisinde yer aldığına inanarak, daha sonradan da hastalık hastası haline gelebilmektedir.

3) Obsesif- Kompulsif Bozukluk (Titizlik Takıntı hastalığı - OCB)

Aşırı titizlik, simetri hastalığı, düzen gibi konulara aşırı özenme ve gereksiz bir şekilde takılma, kendinin engelleyememe OCB bozukluk içinde yer alır.

Ellerini sürekli yıkama, aynı yeri sürekli düzeltme gibi durumlar belirtileri arasındadır.

Obsesif- kompulsif bozukluk da vajinismusa eşlik eden psikolojik problemler arasında yer alabilmektedir.

4) Anksiyete (içsel bunaltı)

Kişide hiçbir fiziksel sorun olmamasına rağmen birtakım içsel sıkıntıların bedene yansımasıyla kendisini gösteren psikolojik problemdir. Nefeste daralma, kalp çarpıntısı, vücutta uyuşma ve karıncalanma gibi problemler belirtileri arasındadır.

Genel anksiye bozukluğu vajinismusta sıktır. Zaten vajinismus hastalığı da bir anksiyete (kaygı) bozukluğudur.

5) Madde Bağımlılıkları

Alkol kullanmanın kişiyi rahatlattığına yönelik inanç yüzünden çoğu vajinismus hastası çevreden duydukları tavsiyelerle alkol kullanıp ilişkiyi deneyebilirler.

Alkol kullanmanın cinsel ilişkide hiçbir olumlu etkisi olmamakla birlikte vajinismusun getirdiği stres durumu yüzünden zamanla kişileri bu tarz maddelere bağımlı hale getirebilir.

Sorunu yaşayanlarda sigaraya veya nadiren de olsa uyuşturucuya başlamada görülmektedir.

Vajinismusta psikolojik problemler düzelme eğilimindedir

Vajinismus tedavisi ile vajinismus sorunun çözümlenmesi sonrasında hastaların diğer psikolojik problemleri de genel olarak düzelmektedir. Bu ‘bir psikolojik problemin diğer psikolojik problemi tetiklemesi’ ile ilişkili bir durumdur.

Vajinismus tedavi sonrasında kişileri genel olarak son derece güzel ve renkli bir hayat beklemektedir.

Soru Sor
HASTA ÖYKÜLERİ
HASTA ÖYKÜLERİ
İLETİŞİM ve RANDEVU
Merkezimiz HakkındaVajinismusErtelemeyin, Özgürleşin
0530 763 34 00