Vajinismus, erteledikçe ve çözüme ulaşmadıkça büyüyebilen, zamanla kişinin hayatının tüm alanlarını etkisi altına alabilen bir problemdir. Vajinismusu yaşayanlarda bu problem psikolojik olarak sürekli zihni kurcalamakta, rahatsız etmektedir. Vajinismus hastalarında geçmişten gelen veya daha sonradan ortaya çıkan bazı psikolojik sorunlar sıkça izlenebilmektedir.
Vajinismus hastalarının çoğu kendilerini eksik ve değersiz hissetmekte, tam bir kadın olarak görememektedirler. Öz güven azalması, konsantrasyon kayıpları, sosyal ortamlardan uzaklaşma, sürekli mutsuzluk veya depresyon vajinismus hastalarında sık karşılaşılan psikolojik sorunlar arasındadır.
Vajinismus çözülmediği müddetçe birtakım psikolojik problemleri de beraberinde getirebilir. Vajinismus hastalarının içinde bulunduğu bu olumsuz duygusal durumlar zaman içinde psikolojisini büyük ölçüde etkilemekte ve bazı psikolojik problemlerin gelişmesine yol açmaktadır. Bazen de bu psikolojik problemler daha öncesinde de vardır.
Vajinismus hastalarında en sık karşılaşılan psikolojik sorunlar:
Bazen vajinismus hastalarında geçmişten gelen bazı psikolojik sorunlar da olabilir.
Vajinismusa eşlik eden psikolojik problemler içinde en sık karşılaştığımız depresyondur. Kişinin zaten bir türlü içinden çıkmadığı vajinismus sorununa bir de depresyon eklenince hayatı daha içinden çıkılmaz ve zor bir hale gelmektedir.
Problemi yüzünden sürekli kendini suçlayan vajinismus hastası, zamanla kendisini değersiz ve eksik hissetmektedir. Sürekli üzgün ve mutsuzluğu sonucunda depresyon sık olarak karşılaşılan bir durumdur. Nadiren de olsa intihar eğilimleri oluşabilir.
Halk arasında daha çok ‘hastalık hastalığı’ olarak tabir edilen bu durumda kişinin gerçekte hiçbir fiziksel rahatsızlığı olmadığı halde, sürekli hasta olduğuna inanması ve fiziksel birtakım rahatsızlıklardan yakınması durumudur.
Vajinismus yüzünden kendini eksik hisseden hasta, başka tür sağlık problemlerin de kendisinde yer aldığına inanarak, daha sonradan da hastalık hastası haline gelebilmektedir.
Aşırı titizlik, simetri hastalığı, düzen gibi konulara aşırı özenme ve gereksiz bir şekilde takılma, kendinin engelleyememe OCB bozukluk içinde yer alır.
Ellerini sürekli yıkama, aynı yeri sürekli düzeltme gibi durumlar belirtileri arasındadır.
Obsesif- kompulsif bozukluk da vajinismusa eşlik eden psikolojik problemler arasında yer alabilmektedir.
Kişide hiçbir fiziksel sorun olmamasına rağmen birtakım içsel sıkıntıların bedene yansımasıyla kendisini gösteren psikolojik problemdir. Nefeste daralma, kalp çarpıntısı, vücutta uyuşma ve karıncalanma gibi problemler belirtileri arasındadır.
Genel anksiye bozukluğu vajinismusta sıktır. Zaten vajinismus hastalığı da bir anksiyete (kaygı) bozukluğudur.
Alkol kullanmanın kişiyi rahatlattığına yönelik inanç yüzünden çoğu vajinismus hastası çevreden duydukları tavsiyelerle alkol kullanıp ilişkiyi deneyebilirler.
Alkol kullanmanın cinsel ilişkide hiçbir olumlu etkisi olmamakla birlikte vajinismusun getirdiği stres durumu yüzünden zamanla kişileri bu tarz maddelere bağımlı hale getirebilir.
Sorunu yaşayanlarda sigaraya veya nadiren de olsa uyuşturucuya başlamada görülmektedir.
Vajinismusta psikolojik problemler düzelme eğilimindedir
Vajinismus tedavisi ile vajinismus sorunun çözümlenmesi sonrasında hastaların diğer psikolojik problemleri de genel olarak düzelmektedir. Bu ‘bir psikolojik problemin diğer psikolojik problemi tetiklemesi’ ile ilişkili bir durumdur.
Vajinismus tedavi sonrasında kişileri genel olarak son derece güzel ve renkli bir hayat beklemektedir.
Hikayeme başlamadan önce "Hera Kliniğe" çok çok teşekkür şükranlarımı dile getiriyorum. 26 yaşındayım 4 aylık evliydim eşimle ilk gece ilişkiye giremedik. Belki stresten yorgunluktan olmuştur diye düşündük ama olmadı 4 aydır denedik olmu...
Merhaba bu yazıyı okuyan arkadaşım. Bu yazıyı okuyorsan ve hiçbir şekilde vajinismusu yenemediysen Şenay hanım'a gitmelisin. Eşiöle 5 yıldır beraberiz ve 4 yıllık evliyiz. Evliliğim bu vajinismus iletti yüzünden karamsar, içine kapanık ...
Vajinismusun bir hastalık olduğunu ve benimde bu hastalığa sahip olduğumu araştırmalarım sonucu farkettim. Hera klinikte Servet Hocam ve Safinaz ablam sayesinde hastalığım 4 günlük süreç içerisinde çözüme kavuştu. Artık çözüm yolunu bul...
O zaman bir bebek haberide benden gelsin :) bende Mart ayında Safinaz Hanım yardımıyla vajinismustan kurtulanlardanım. Bugün de bebeğimizin kalp atışlarını duyduk. Tekrardan Süleyman beye, Şenay hanıma ve bütün çalışanlara teşekkür ederi...
Bir aylık bir evlilik hayatım vardı. Evlenmeden önce böyle bir hastalığı sahip olduğumu bilmiyordum. Evlendiğim gece başarısız geçmiş ve ertesi gün bir birlikteliğim olmuştu. Fakat hep korkum vardı ve bu korkular sürekli devam ediyor ili...
Merhabalar :) Ben 8 aylık evlilik süreciyle buraya geldim. Vajinismus olduğumu anladığımda bunu aşamayacağımı düşünmüştüm. İnternetten araştırdığımda karşıma Hera ailesi çıktı. 5 gün sonunda sorunumuzun büyük bir kısmını hallederecek bur...
Kaç doktora gittiysek olumsuz ve hoşgörüsüz karşılandık. Burası bize ilaç gibi geldi. Derdimizi çok kolay anlattık ve çözümleri bizi ve beni çok rahatlattı. 4 yıl boyunca birbirimize yaklaşamadık ama çok zor değilmiş, başardık! Mutylaka...